Jókai bableves gazdagon szabolcsiasan

Nehézségi szint:
Nincs adat
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
Nincs adat
Mennyibe kerül?
Nincs adat

Hozzávalók:

  • 1kg bab
  • 1db füstölt csülök
  • 0,5 kg sertéscomb
  • 1 szál csípős füstölt kolbász
  • 3db nagyobb hagyma
  • 2db nagy tejföl (350g)
  • 4-5 sárgarépa
  • 1 cs tárkony
  • bors
  • ételízesítő
  • pirospaprika
  • babérlevél

Elkészítése:
A babot előző nap beáztatom.
A hagymát, csülköt, sertéscombot, sárgarépát összevágom. A hagymát üvegesre pirítom, mikor már jó levesszük a tűzhelyről és kevés pirospaprikát  és borsot rakok bele. Összekeverem, vissza tesszük a tűzhelyre és 1,5dl vizet öntünk rá. Közben kavargatjuk néha ne hogy oda égjen. Amikor elfő róla a víz bele tesszük a babot, csülköt, babér levelet és felöntjük vízzel. A csülök csontot is ketté vágjuk és belerakjuk. Fedő alatt főzzük  amíg félig nem jó. Félidőben beletesszük a combot és a felkarikázott füstölt kolbászt. Közben a tejfölt 2 ek keményítővel vagy lisztel csomómentesre kikeverjük. Amikor már jó beletesszük a tárkonyt. Amikor meg főt a bab,a csülök és a comb is puha már bele tesszük a sárgarépát. Mikor már minden puha ízesítjük még ha szükséges. A végén kimerítünk a levesből levet a tejfölre és összekavarjuk a hő kiegyenlités miatt, beleöntöm a levesbe. Jol el kell kavarni ne legyen csomós. Ezt még kb 5 percig főzzük míg egyszer fel rottyan, és kész.