Töltött káposzta

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
120 perc
Mennyiség:
10 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább

Hozzávalók:

  • 800 g savanyított káposzta
  • 1 nagy laposabb fej káposzta
  • 2 fej vöröshagyma
  • 6 gerezd fokhagyma
  • őrölt fekete bors
  • pirospaprika
  • őrölt kömény
  • 0,5 kg darált hús (lapocka vagy dagadó)
  • 30 dkg füstölt kolbász
  • 25 dkg füstölt, főtt tarja darálva
  • 1 db bordaporc vagy 20 dkg kolozsvári szalonna
  • 35 dkg rizs megmosva
  • víz
  • zsír

Elkészítése:

A felmelegített zsíron megdinszteljük a hagymát, hozzáadjuk a húst, megfűszerezzük és fehéredésig pirítjuk, majd hozzákeverjük a ledarált tarját, a legvégén pedig a megmosott és lecseptetett rizst.

A tölteléket kihűtjük, majd a káposzta levelekve töltjük.

A fazekunk aljára egy sor savanyított káposzta kerül, kockázunk rá bordapörcöt vagy kolozsvári szalonnát. Rá jön egy sor káposztalevél és erre kerülnek a töltések.

A töltés sorok közé vagdosunk karikára füstölt kolbászt és rétegezzük a maradék levelekből és savanyú káposztából. A tetejére levél kerül.

Felengedjük teljesen vízzel, hogy ellepje. Miután felforrt még kb 1, 5 órát főzzük.

Ha megpuhult benne kellően a rizs, akkor készült el.

Kenyérrel és tejföllel tálaljuk.

Jó étvágyat!