Epres bécsi túrós palacsinta, gluténmentesn

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
5 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább

Hozzávalók:
A palacsintához:

  • 30 dkg GM zabpehelyliszt
  • 4 db tojás
  • 6 dl szénsavas ásványvíz vagy tej
  • csipet só
  • 1 ek cukor

A töltelékhez:

  • 60 dkg túró
  • 2-4 ek cukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • vaníliás cukor
  • 2 ek tejföl
  • 4 tojás
  • mazsola (opcionális)

Az öntethez:

  • 2 dl tej
  • kb 15-20 dkg eper
  • 1 ek cukor

A tetejére:

  • porcukor

Elkészítése:

A palacsintához a hozzávalókat alaposan keverjük össze kézi habverővel. Sűrű palacsintatésztát kapunk.

Érdemes kb fél órát pihentetni, ha szükséges vízzel tovább hígítható.

Teflon vagy kerámia serpenyőben, amit előzőleg kókuszzsírral kikentünk, süssük ki. Ebből a mennyiségből nekem kb 20 darab palacsinta lett.

Egy tűzálló tálat vajjal vagy margarinnal kenjünk ki. Készítsük el a túró tölteléket is: a túrót, a tejfölt a tojások sárgáját, a cukrot, a vaníliás cukrot és a citrom reszelt héját alaposan keverjük össze, a tojásfehérjéből verjünk kemény habot és óvatosan ezt is dolgozzuk bele, mazsolával tovább túrbózható, de nekem nem volt itthon.

A kisült palacsintákat töltsük meg a töltelékkel, tekerjük fel, majd vágjuk ketté és helyezzük jénaiba, úgy hogy a vágott felület legyen felül.

Készítsük el az öntetet is: a tejet a cukrot, a tojásokat és a megtisztított, megmosott eperrel együtt turmixoljuk össze, öntsük a betöltött, jénaiba rakosgatott palacsinták tetejére és tegyük be a 180 fokos sütőbe, kb 20-25 percre, a palacsintáknak nem kell megpirulniuk, csak egy kis színt kell kapniuk.

Tipp:

Akár az ünnepi asztalra is tehető.