Sós karamellás mézeskalácstorta

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók egy 20 cm-es tortához:

  • 1 cs mézeskalács tészta készen vásárolva vagy sajátkezűleg gyúrva

Vaníliás mascarponekrém:

  • 25 dkg mascarpone
  • 10 dkg vaj
  • 15 dkg porcukor
  • 2 cs vaníliás cukor
  • 2 dl habtejszín

Sós karamell:

  • 20 dkg kristálycukor
  • 4 dl habtejszín
  • 1 tk tengeri só

Elkészítése:

A készen megvásárolható mézeskalács tésztát csomagoljuk ki, majd lisztezett felületen nyújtsuk ki vékonyra.

Ezután vágjunk ki a tésztából két darab 20 cm-es kört. Én egy fedőt helyeztem rá, majd azt vágtam körbe, így kaptam két darab 20 cm-es tésztalapot.

A maradék tésztát gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze, majd lisztezett felületen szintén nyújtsuk ki vékonyra, és vágjunk ki belőle két darab 20 cm-es kört.

Egy gáztepsit béleljünk ki sütőpapírral, majd helyezzünk rá két darab tésztalapot, villával több helyen böködjük meg, hogy sütés közben ne emelkedjen majd meg a tészta. A másik két tésztalappal is így járjunk majd el!!!

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd 6-8 perc alatt süssük meg a tésztalapokat (én légkeverésnél 170 fokon, 7 percig sütöttem).

A sütőből kivéve pár percig hagyjuk a tepsiben, majd a sütőpapírral együtt helyezzük rácsra, és hűtsük ki teljesen a mézes lapokat mielőtt megtöltenénk.

A porcukorhoz adjuk hozzá a vaníliás cukrot és a puha, felkockázott vajat, majd keverjük simára. Ezután adjuk hozzá a mascarponét és szintén keverjük simára a krémet.

A habtejszínt verjük fel kemény habbá, majd egy keverőkanállal apránként keverjük hozzá a vaníliás mascarponekrémhez. (Közben figyeljünk, nehogy túl lágy legyen a krém, ezért csakis apránként keverjük hozzá a habot, mert lehet nem kell majd mind.)

Ezután a teljesen kihűlt mézes tortalapokat kenjük meg a vaníliás mascarponekrémmel úgy, hogy közben kenjük kívül is vékonyan körbe a tortát.

Az elkészült tortát pár órára tegyük be a hűtőbe, vagy hideg helyre, hogy a tésztalapok kellően megpuhuljanak, a krém megdermedjen, és az ízek jól összeérjenek.

A habtejszínt melegítsük forráspontig, majd vegyük le a tűzről.

A kristálycukrot tegyük egy serpenyőbe, kevergetve karamellizáljuk világos színűre, majd vegyük le a tűzről, öntsük hozzá az előzőleg megmelegített tejszínt, a sót és keverjük össze (amikor a meleg tejszínt hozzá adjuk a karamell kissé megkeményedik, de főzés közben majd teljesen feloldódik).

Ezután tegyük vissza a tűzre, majd állandó kevergetés mellett főzzük 10-15 percig, hogy kellően besűrűsödjön a karamell (egy sűrűbb, de még folyós állagú karamellt kell hogy kapjunk).

Az elkészült sós karamellt ezután szobahőmérsékleten hagyjuk kihűlni, mielőtt a torta tetejére öntenénk.

A lehűlt tortát vegyük ki a hűtőből, majd csorgassuk rá a szintén kihűlt sós karamellt. Ezután tegyük vissza a hűtőbe (vagy hideg helyre), hogy a karamell kellően megdermedjen.

Tipp:

Tálalás előtt a tortát ízlés szerint szeleteljük fel, majd úgy kínáljuk. A maradék sós karamellt öntsük kis tálkába, majd úgy kínáljuk a torta mellé.