Gluténmentes kréker

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
45 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 20 dkg Schär Mix B liszt
  • 6 dkg vaj
  • 1 tojássárga (nagy)
  • 18 dkg tejföl (20%-os)
  • 1 kk só
  • 1/2 kk őrölt fehér bors

Lekenéshez:

  • 1 tojásfehérje (nagy)
  • egy csipet só

Szóráshoz:

  • ízlés szerint szezámmag, mák, köménymag

Elkészítése:

Tegyük egy tálba a lisztet, adjuk hozzá a sót és az őrölt borsot, majd keverjük össze.

Ezután adjuk hozzá a hideg, felkockázott vajat, morzsoljuk össze, majd adjuk hozzá a tejfölt és a tojássárgát.

Ezután gyors mozdulattal gyúrjuk össze a tésztát, majd lisztezett felületen nyújtsuk ki jó vékonyra.

A tojásfehérjéhez adjuk hozzá a sót, villával verjük alaposan fel, majd kenjük vele le a tésztát és ízlés szerint szórjuk meg szezámmaggal, mákkal.

Ezután ízlés szerint vágjuk fel a tésztát, majd helyezzük egymástól kicsit távolabb, egy sütőpapírral kibélelt tepsire.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük szép pirosra (én légkeverésnél 160 fokon, 18 percig sütöttem).

A sütőből kivéve a tepsiben hagyjuk teljesen kihűlni (amikor kivesszük a sütőből, még nem ropog, de mire kihűl, jó ropogós lesz a kréker).

Tipp:

Tálaláskor felnőtteknek kínáljuk pl. egy pohár bor vagy éppen egy korsó sör mellé, a gyerekek pedig csak úgy magában ropogtassák el.