Almarózsa torta

Nehézségi szint:
Profiknak
Elkészítési idő:
150 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:
Kelt tésztához:

  • 2 tojás
  • 1,5 dl tej
  • 12,5 dkg margarin
  • 0,5 kg finomliszt
  • 7,5 dkg cukor
  • 1 csomag instant élesztő

Töltelékhez:

  • 5 dkg margarin
  • 90 dkg alma
  • 2 tasak vaníliaaroma
  • 7,5 dkg sárgabaracklekvár

Elkészítése:

Felmelegítjük egy edényben a tejet és felolvasztjuk benne a margarint.

Összekeverjük a lisztet az élesztővel, majd egy edénybe szitáljuk. Belerakjuk a cukrot, a tojást és a tejes margarint, majd robotgép dagasztóspiráljával előbb alacsony, majd a legmagasabb fokozaton sima tésztát dagasztunk.

Letakarjuk és meleg helyen 45-50 percig kelesztjük. Margarinnal kikenünk egy kapcsos, 26 cm-es sütőformát és előmelegítjük a sütőt 180 fokon.

Két cipót készítünk a tésztából és lisztezett gyúródeszkán 35*30 cm-es lapokat nyújtunk belőle.

Felolvasztjuk egy edényben a margarint, belerakjuk a vaníliaaromát, majd megkenjük vele a tésztalapokat.

A lapokat egyenként 5 db 30*7 cm-es csíkokra vágjuk.

Megmossuk, kicsumázzuk és vékonyan felkarikázzuk az almákat. Almakarikákat egymásra csúsztatva fektetünk a tésztalapokra, picit belenyomkodjuk a tésztába. A legelső almakarika 1 cm-rel lógjon le a tésztacsíkról.

Elkezdjük az alsó tésztacsíkot feltekerni, majd függőlegesen beleállítjuk a tortaformába úgy, hogy az almás fele legyen felül és a többi csíkot a feltekert csík köré fektetjük.

Sütőpapírral lefedjük, hogy ne barnuljon be, majd a sütő alsó részébe tolva kb 1 óra alatt megsütjük. Mikor megsült a formában hagyjuk, majd a felforrósított lekvárt a még forró süteményre kenjük.

A formában hagyjuk kihűlni.