Tócsni töltve

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
180 perc
Mennyiség:
2 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább

Hozzávalók:
A tócsnihoz:

  • 1-2 tojás
  • 15-15 dkg tejföl és liszt
  • 1 kg burgonya

A töltelékhez:

  • fél kg setéshús
  • 1 evőkanál só
  • 1 evőkanál pirospaprika
  • 1 teáskanál oreganó
  • 1 teáskanál kakukkfű
  • 1 teáskanál római kömény
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 1/2 teáskanál bors
  • 1/2 teáskanál bors
  • 1-2 evőkanál olaj

Zöldségek és az öntethez:

  • tetszés szerint: tejföl, só, fokhagyma, paradicsom, uborka, lilahagyma

Elkészítése:

Megmossuk és felcsíkozzuk a húst. Összekeverjük a fűszereket a pucolt és zúzott fokhagymával, majd összekeverjük a hússal és ráöntve az olajat pár órára berakjuk a hűtőbe.

Míg a hús a hűtőben addig elkészítjük az öntetet: tálba rakjuk a tejfölt, majd ízesítjük a pucolt és zúzott fokhagymával és a sóval, majd belerakjuk a pucolt és kis kockákra vágott uborkát, a mosott és szintén kockákra vágott paradicsomot és a pucolt és apróra vágott lilahagymát és jól összekeverjük.

Kivesszük a húst a hűtőből. Kiolajazzunk egy tepsit, amibe belerakjuk a húst lehetőleg egy rétegben, majd alufóliával lefedve 180 fokos sütőbe rakjuk 1 órára. Mikor 1/2 óra letelt kivesszük és átforgatva a húst, újból lefedjük alufóliával és visszarakjuk a sütőbe.

Megpucoljuk és nagy lyukú reszelőn lereszeljük a burgonyát, majd összekeverjük a liszttel, tejföllel, tojással és ízesitjük sóval.

Forró olajban kisütjük, majd papirtörlön leitatjuk a felesleges olajat.

Közben a hús is szépen megpirult. Ekkor rácsorgatjuk a mézet és 5 percre visszarakjuk a sütőbe.

Összeállítása: tányérra rakunk egy tócsnit és az egyik felére halmozzuk a húst és fokhagymás tejfölös zöldségeket, majd félbe hajtjuk és még melegen tálaljuk.