Nosztalgia keksz bükk makkal

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
5 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 25 dkg liszt
  • 20 dkg zabpehely
  • 20 dkg vaj
  • 25 dkg cukor (ha lehet fele-fele arányban barna cukor legyen)
  • 10 dkg étcsokoládé
  • 10 dkg bükk makk
  • 1 kk szódabikarbóna
  • 1 nagyobb tojás vagy 2 kisebb
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • csipet só
  • 2 kk kakaópor

Elkészítése:

A bükk makkot a külső héjától megtisztítjuk, nagyobb darabokra vágjuk és egy száraz serpenyőben kissé megpirítjuk.
A csokoládét is kisebb darabokra vágjuk.

A vajat a cukorral és a tojásokkal habosra kavarjuk, majd hozzáadjuk a többi alapanyagot és jól összekeverjük.

A szódabikarbónát felfuttatjunk néhány csepp citromlével és óvatosan összekeverjük a masszával.

A masszából vizes kézzel diónyi golyókat formázunk, majd ellapítjuk és sütőpapíros tepsibe tesszük egymástól hézagot hagyva. Mindegyik keksz tetejére egy-egy bükk makkot teszünk.

180 fokra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt megsütjük.

Tipp:

A bükkmakkot helyettesíthetjük dióval, mogyoróval vagy mandulával.