Főttcsülök hidegtálon

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
180 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább

Hozzávalók:

  • 1 db füstölt csülök
  • 1 pár füstöltkolbász
  • 12 tojás
  • 1 kis üveg ecetes torma
  • zöldpaprika és paradicsom

Elkészítése:

Ez egy tipikus húsvéti finomság, de mi nemcsak akkor készítjük, hanem bármikor, ha kedvünk tartja, ha már unjuk a reggelire és vacsorára szánt májasokat, szalámikészítményeket.

A csülköt előző este leáztatjuk, majd reggel egy nagyobb edénybe tesszük, adunk hozzá egészborsot és babérlevelet, felöntjük annyi hideg vízzel, hogy bőven ellepje és forrástól számítva legalább 2,5 óra alatt puhára főzzük.

Óvatosan kiszedjük, tálcára rakjuk és letakarva hagyjuk szép lassan kihűlni.

A főzővízbe beletesszük a feldarabolt kolbászokat és a megmosott tojásokat, majd fél órán keresztül igen lassú lángon (épp csak gyöngyözzön) készre főzzük.

Kiszedegetünk mindet, a kolbászokat tányérra, a tojásokat hideg vízbe rakjuk és 10 perc alatt lehűtjük, majd a héjaktól megtisztítjuk.

Mindent tálcára teszünk, gusztán elrendezzük és friss kenyérrel, kaláccsal, tormával fogyasztjuk.

Nálunk ez a mennyiség 3 napi hideg kaja. Évente kétszer-háromszor rávisz bennünket a farkasétvágy! :)

A főzővizet le szoktuk szűrni és fél literes palackokban a fagyasztóban végzik. Nagyon finom ízt ad egy egyszerű krumplileveshez, chilis babhoz, töltött káposztához!

Jó étvágyat kívánok!