Havas háztető sütemény

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
75 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:
Tészta:

  • 5 dkg vaj
  • 12 dkg porcukor
  • 1,5 ek méz
  • 1 tojás
  • 30 dkg liszt
  • 1 ek kakaópor
  • 1/2 teáskanál szódabikarbóna
  • 2-3 ek tej

Krém:

  • 5 dl tej
  • 1,5 tasak vaníliás pudingpor
  • 20 dkg vaj vagy margarin
  • 15 dkg porcukor
  • 1 tasak vaníliás cukor

Tetejére:

  • kókuszreszelék
  • porcukor

Elkészítése:

A sütőt 180 °C-ra melegítjük.

A tésztához a vajat a mézzel összemelegítjük, majd ha langyosra hűlt hozzákeverjük a tojást. A lisztet a porcukrot és a szódabikarbónát összevegyítjük, hozzáadjuk a mézes keveréket a tejet és az egészet összegyúrjuk.

A tésztát kétfelé osztjuk az egyik felébe belegyúrjuk a kakaóport.

A fehér tésztát lisztes felületen kb 30*35 cm-es nagyságúra nyújtjuk és sütőpapírral fedett tepsi hátán kb 8-10 perc alatt megsütjük ( ha már pirul a tészta teteje akkor kivehetjük a sütőből.)

A megsült tészta széleit még melegen egyenesre vágjuk és rövidebbik oldalát 3 felé vágjuk úgy, hogy egy 13 cm és 2 db 10 cm széles tésztalapot kapjunk.

A kakaós tésztát 6 egyforma részre osztjuk és mindegyiket kb 35 cm-es hosszú hurkává sodorjuk.

A rudakat sütőpapírral bélelt tepsiben kb 8-10 perc alatt megsütjük.

A krémhez a tejben megfőzzük a pudingport, a vajat a porcukorral kihabosítjuk, majd hozzáadjuk a kihűlt pudingot és tovább habosítjuk.

Az összeállításhoz a krémből 2-3 kanállal félreteszünk, a szélesebbik tésztalapra krémet kenünk és ráhelyezünk 3 kakaós tésztarudat, ezután krém, a két közbe 2 tésztarúd, majd ismét krém és a tetejére az utolsó kakaós rúd.

A maradék krémet a tetejére és az oldalára kenjük, majd a két tésztalappal tetőalakban befedjük a sütemény két oldalát.

A féltetett krémmel vékonyan bekenjük a tésztát és megszórjuk kókuszreszelékkel. Pár órán át, de legjobb ha egy éjszakát hűtőben pihentetjük.

Tálaláskor a süteményt megszórjuk porcukorral és kb 2 cm-es szeletekre vágva kínáljuk.