Gubatorta

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók egy 18 cm-es formához:
Alap:

  • 5 szikkadt kifli
  • kb 4-5 dl tej
  • 2 tojássárgája
  • 5 dkg cukor
  • 1 tasak vaníliás cukor
  • 5 dkg vaj
  • 10 dkg darált mák

Vaníliakrém:

  • 1,5 dl tej
  • 20 g vaníliás pudingpor
  • 2 ek cukor
  • 1 tasak vaníliás cukor
  • 10 dkg vaj

Habcsók:

  • 2 tojásfehérje
  • csipet só
  • kb 25 dkg porcukor
  • 1 ek étkezési keményítő

Továbbá:

  • kb fél üveg meggybefőtt
  • 1 dl meggylé
  • 2 ek cukor
  • 1 tasak színtelen tortazselé

Elkészítése:

A kifliket felszeleteljük, majd egy tálba tesszük. A tejet összemelegítjük a cukrokkal és a vajjal, majd simára keverjük benne a tojássárgáját. Azután hozzáadjuk a mákot és alacsony lángon állandó keverés mellett pár percig főzzük.

A mákos tejjel leöntjük a kiflit, alaposan összeforgatjuk és állni hagyjuk.

Egy 18 cm-es kapcsos tortaformát kivajazunk, behintjük zsemlemorzsával, majd beleöntjük a kiflit és 180 °C – on kb 20 percig sütjük.

A krémhez megfőzzük a tejben a pudingot, hozzákeverjük a cukrokat, majd ha kihűlt kihabosítjuk a vajjal és rákenjük a kihűlt mákos alapra.

A tojásfehérjét a sóval elkezdjük habbá verni, majd amikor már félig felverődött, 2-3 részletben hozzáadjuk az átszitált keményítős porcukrot és kemény fényes habbá verjük. A habot sima csővel ellátott habzsákba rakjuk és körbe díszítjük a torta tetejét. A maradékból habkarikát süthetünk.

A meggybefőttet alaposan lecsepegtetjük. A meggylét a cukorral és a tortazselével simára keverjük és kb 1 percig főzzük, azután hozzákeverjük a meggyet.

Amikor már a keverék elkezd zselésedni a habrózsák közé kanalazzuk, majd egy karamellizáló pisztollyal kissé megpörköljük a habot.