Túrós rózsa bukta

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
120 perc
Mennyiség:
5 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:
A tésztához:

  • 1 tojás
  • 10 dkg margarin
  • 2 dl tej
  • 50 dkg liszt
  • 2,5 dkg élesztő
  • 2 evőkanál cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • fél kávéskanál só

A töltelékhez:

  • 50 dkg túró
  • 2 tojás
  • 2 evőkanál tejföl
  • 10-15 dkg cukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1-2 evőkanál búzadara (ha túl híg lenne a túró)

A lekenéshez:

  • 1 tojás

Elkészítése:

A langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt 1 evőkanál cukorral.

Egy tálba szitáljuk a lisztet, belerakjuk a felfuttatott élesztőt, a tojást, a margarint, a maradék cukrot, a vaníliás cukrot, a sót és az egészet jól kidagasztjuk.

Letakarva meleg helyen 1 órán át kelesztjük.

Míg kel a tészta elkészítjük a tölteléket: egy tálban összekeverjük a túrót a cukorral, a tejföllel, a tojássárgákkal, majd hozzáadjuk óvatosan a felvert tojásfehérjéket is.

A megkelt tésztát 10 egyenlő részre osztva kigömbölyitjük és kelesztjük még 10 percig.

Előmelegítjük a sütőt 180 °C-ra.

Egyenként 14 cm-es köröket nyújtunk a tésztákból, négy párhuzamos helyen bevágjuk, de csak annyira hogy a közepébe tudjuk halmozni a tölteléket. Két szemközti tésztát ráhajtjuk a túróra, majd a másik kettőt is így lesz belőle rózsa.

Sütőpapíros tepsibe rakjuk és lekenjük a felvert tojással, majd berakjuk az előmelegitett sütőbe és 20 perc alatt megsütjük.

Mikor megsült porcukorral megszórhatjuk.