Zsebes zsemle

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
180 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:
A tésztához:

  • 1 dl tej
  • 45 dkg liszt
  • 1,5 evőkanál cukor
  • 3 dkg élesztő
  • 1,5 dl langyos víz
  • 1/2 dl olaj
  • 1,5 teáskanál só

A kenéshez:

  • olaj

A tetejére:

  • 1 felvert tojássárgája

Elkészítése:

A tejben a cukor hozzáadásával felfuttatjuk az élesztőt.

Egy tálban összekeverjük a lisztet a sóval, a vízzel, olajjal és a felfuttatott élesztővel és jól kidagasztjuk a tésztát.

Letakarva 1 órán át kelesztjük.

Kelesztés után 8 egyforma gombócot készítünk, amit letakarunk és 10 percig pihentetünk.

Mikor letelt a 10 perc minden golyóból 15-20 cm átmérőjű köröket nyújtunk, majd megkenjük olajjal és félbehajtjuk, majd ezt is félbehajtjuk és sütőpapirral bélelt lemezre téve kelesztjük még 20 percig letakarva.

Addig előmelegitjük a sütőt 175 °C-ra.

Lekenjük felvert tojásságával a zsemléket és 20-25 perc alatt megsütjük.

Sütőből kivéve picit lespricceljük vízzel. Ha kihűlt ízlés szerint rakunk bele szalámit, sajtot, hagymát, uborkát, stb.