Gesztenyés karácsonyi fatörzs (GM és tejmentes)

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább

Hozzávalók egy gáztepsihez:
A tésztához:

  • 4 M-es tojás
  • 4 ek rizsliszt
  • 4 ek eritrit vagy cukor

A töltelékhez:

  • 25 dkg Schlagfix mascarpone jellegű krém (ha nem kell tejmentesen készíteni, akkor mascarpone)
  • 2 dl Schlagfix Vegan habkrém (ha nem kell tejmentesen készíteni, akkor habtejszín)
  • 20-25 dkg GM gesztenyenassza

Továbbá:

áfonyalekvár

Elkészítése:

A tojások fehérjét kemény habbá verjük, majd hozzáadjuk az eritritet vagy a cukrot is, tovább verjük a legmagasabb fokozaton, ezt követően a tojások sárgáját is hozzáadjuk, összekeverjük, majd lassú fokozatra állítjuk és géppel a rizslisztet is belekeverjük.

Sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk és előmelegített 170 fokos sütőben 8-10 perc alatt készre sütjük.

A sütőből kivéve a papírt lehúzzuk a lapról és kihűtjük.

Elkészítjük a gesztenyekrémet: ehhez a habkrémből robotgép segítségével kemény habot verünk, a mascarpone jellegű krémet és a kiolvadt gesztenyemasszát robotgéppel kihabosítjuk, majd óvatosan kézi habverővel a habot is hozzákeverjük.

A piskótát vékonyan megkenjük lekvárral, majd a krém kb 3/4-ét rákenjük és óvatosan feltekerjük, segítségünkre lehet a piskóta alatt lévő konyharuha vagy akár egy sütőpapír is.

A maradék krémmel kívülről bevonjuk és hűtőbe tesszük pár órára.

Ezt követően mindkét végét ferdén levágjuk, illetve az egyik végéből egy kisebb darabot szintén leszelünk és ezt a hosszabbik tekercs oldalához illesztjük.

A havas fatörzs kedvéért kókuszreszelékkel megszórtam és marcipán mikulással díszítettem.

Tipp:

Gyorsan elkészül, finom, mutatós, az ünnepi asztalra is tehető.