Sonkás-kolbászos, szezámmagos kockák

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
20 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Olcsó

Hozzávalók:
A tésztához:

  • 60 dkg finomliszt
  • 3 csapott tk só
  • 3 dl meleg tej (nem forró!)
  • 2,5 dkg élesztő
  • 1 kk cukor
  • 1 tojássárgája
  • 10 dkg vaj
  • 1 ek tejföl

A hajtogatáshoz:

  • 1-2 ek olvasztott vaj
  • ízlés szerint sonka
  • ízlés szerint kolbász

A tetejére:

  • 1 tojás
  • ízlés szerint szezámmag vagy reszelt sajt

Elkészítése:

A meleg, cukros tejben az élesztőt felfuttatjuk.

A kimért lisztet elkeverjük a sóval, majd a többi hozzávalóval együtt egy könnyű, de rugalmas tésztát gyúrunk.

Letakarva hagyjuk pihenni 1 órán keresztül, majd lisztezett deszkán nyújtsuk ki. Kenjük meg olvasztott margarinnal és szórjuk rá a sonka és kolbász darabkákat. Tenyerünkkel lapogassuk el, majd a pogácsáknál már megszokott hajtogatással hajtsuk össze.

Hagyjuk pihenni további 20 percig, majd nyújtsuk ki ujjnyi vastagságúra és vágjuk tetszés szerinti kockákra, majd tegyük tepsibe. Újabb pihenő következik, ezután lehet lekenni a felvert tojással és megszórni a szezámmaggal.

Mehet is az előmelegített sütőbe, ahol 180 fokon, légkeveréssel kb 18-20 percig sütjük.