Legyezőtorta

Nehézségi szint:
Profiknak
Elkészítési idő:
180 perc
Mennyiség:
12 fő részére
Mennyibe kerül?
Drága

Hozzávalók egy 20 cm-es tortaformához:
Tésztához:

  • 12 nagy tojás
  • 12 ek barna cukor
  • 12 púpozott ek finomliszt
  • 2 ek kakaópor
  • 4 kk joghurt
  • 4 csipet szódabikarbóna

Krémhez:

  • 25 dkg mascarpone
  • 30 dkg vaj
  • 2-3 ek szűrt céklalé
  • pár csepp citromlé
  • 3-4 ek porcukor
  • 3 ek kakaópor

Bevonáshoz:

  • 1,5 dl habtejszín
  • 80 g jó minőségű étcsokoládé minimum 60 %-os kakaótartalmú
  • 1 ek méz

Elkészítése:

3 tojást szétválasztunk. A sárgákat habosra keverjük 3 ek cukorral, 2 ek kakaóporral és 1 kk joghurttal.

A fehérjéket egy csipet szódabikarbónával és pici sóval kemény habbá verjük, majd hozzáadjuk a tojássárgához.

A masszát egy 20 cm-es tortaformába simítjuk és 180 fokon kb 20-25 perc alatt megsütjük. Rácson kihűtjük, majd a kihűlt lapot ketté vágjuk lapjában.

A következő piskóta elkészítése jön: 3 tojást szétválasztunk. A sárgákat habosra keverjük 3 ek cukorral és 1 kk joghurttal.

A fehérjéket egy csipet szódabikarbónával és pici sóval kemény habbá verjük, majd hozzáadjuk a tojássárgához.

A masszát kb 25*35 cm-es, sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk és 180 fokon kb 20-25 perc alatt megsütjük. Még melegen nedves konygaruhába feltekerjük és így hagyjuk kihűlni.

A kihűlt piskótáról lehúzzuk a sütőpapírt és a hosszabbik oldala mentén a piskótát 3 egyforma csíkra szeljük.

Ezzel a módszerrel sütünk még két darab 3 tojásos piskótát és kihűtve azokat is 3-3 csíikra vágjuk, így összesen lesz 9 darab piskóta csíkunk.

A krémhez a mascarponét, vajat habosra kavarjuk a cukorral. A krém 3/4 részéhez kakaóport dolgzunk, 1/4 részéhez céklalevet pár csepp citromlevet keverünk. Ebből 2 evőkanálnyit kiveszünk és félretesszük a díszítéshez.

Az egyik kerek tortalapot egy lapos, nagy tányérra tesszük és megkenjük a céklás rész felével.

A piskótaszalagokat a kakaós krémmel kenjük meg. Az elsőt feltekerjük és a korong közepére tesszük, majd hozzáillesztjük a másodikat és rátekerjük, majd így járunk el a többivel is. Addig folytatjuk, amíg a tésztacsiga kitölti a korongot.

Megkenjük a maradék céklás krémmel a piskótacsiga tetejét és rátesszük a tortalap másik felét.

Felforraljuk a tejszínt és állandó kavargatás mellett felolvasztjuk benne a kis darabokra tördelt csokoládét. A tűzről levéve hozzáadjuk a mézet és elkeverjük, majd még langyosan ráöntjük a tortára. A maradék céklás krémmel tetszőlegesen díszítjük.

11.Hüvösre helyre tesszük és másnap szeleteljük.