Beef pie

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
80 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább

Hozzávalók:
Tésztához:

  • 65 dkg liszt
  • 3 dkg élesztő
  • 1 dl tej
  • 1 ek tejföl
  • 1 ek kacsa vagy libazsír
  • 1 só
  • 1 tojás

Töltelékhez:

  • 30-35 dkg főtt marhahús
  • 2 kisebb burgonya
  • 20 dkg sajt
  • 2 friss chili paprika
  • 1 kis üveges gomba
  • 1 nagy csipet őrölt bors
  • 2 szál friss vagy 1 tk szárított kakukkfű

Kenéshez:

  • 1 felvert tojás

Elkészítése:

A tésztához az élesztőt a langyos tejben felfuttatjuk. A lisztben elkeverjük a sót, hozzáadjuk az élesztőt és a többi anyaggal együtt egy szép sima, puha tésztagombócot készítünk. Letakarva 45-50 percet kelesztjük.

Ezalatt a töltelékhez a burgonyát héjában megfőzzük, megtisztítjuk és a hússal, a chili paprikával és a sajttal apró darabokra vágjuk. Egy tálba téve hozzáadjuk a fűszereket, a levéről leszűrt gombát és jól összekeverjük.

A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületen fél centi vékonyra kisodorjuk és 15 cm-es átmérőjű korongokat szaggatunk ki belőle.

Minden tésztára teszünk egy nagy kanállal a töltelékből, a szélét tojással megkenjük, félbehajtjuk és villával lenyomkodjuk a peremét, afféle félholdakat kapunk!

A sütőt előmelegítjük 190 fokra.

Szilikonos sütőpapírral bélelt lemezre rakjuk ügyelve arra, hogy majd a sülésnél kelni fog egy picit és ne érjenek össze.

A tetejét megkenjük tojással, villával megszurkáljuk, hogy a gőz távozni tudjon (így nem reped ki) és a sütőbe téve kb 28-30 perc alatt szép pirosra megsütjük.

Miután elkészült rácsra tesszük, hogy kissé hűljenek.

Friss, ropogós zöldsalátával vagy csak egyszerűen mustárral, ketchuppal, illetve majonézzel tálaljuk.

Jó étvágyat kívánok!