Lonai tepsis karaj

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
120 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 50 dkg csont nélküli karaj
  • 80 dkg burgonya (közepes méretű)
  • 3 ek sertészsír
  • 4 nagyobb fej vöröshagyma
  • 3 szelet császárszalonna
  • 1/2 csomag sült csirke fűszersó
  • 4 ek étolaj
  • 2 tojás
  • só, bors

Elkészítése:

A sült csirke fűszersót az étolajjal kikeverem. A karajt felszeletelem, kiklopfolom és mindkét oldalát bekenem a kikevert fűszersóval. 25-30 percet hagyom pácolódni a húst.

Megpucolom a burgonyát és nagyobb kockákra darabolom.

A mélyebb gáztepsit (45*35 cm) kizsírozom (kb 2 ek-nyi zsírral), majd a krumplit beleteszem, sózom és frissen őrölök rá borsot. Összeforgatom a fűszerekkel és a zsírral. Erre a burgonya rétegre ráhelyezem a pácolt karaj szeleteket.

A hagymát megtisztítom, félbevágom, vékonyan csíkozom és szálaira szedem. A hagyma szeleteket a hús tetején egyenletesen eloszlatom.

A császárszalonnát felcsíkozom és a hagyma tetején eloszlatom a húson és a burgonyán. A húsok tetejére még egy kis zsírt kenek.

Alufóliával lefedem a tepsit és 200 fokra előmelegített sütőben, kb 50 percig alsó-felső sütésen sütöm. Az alufóliát eltávolítom és még 20 percet pirítom a húst. Az én kedvencem amikor a húsra még tojás is sül, így 2 szelet húsra ráütök 2 egész tojás és még 5 percig mindent sütök.

Jó étvágyat!

Tipp:

A tojásokat ízlés szerinti ideig sütjük én szeretem, ha egy kicsit még folyik a sárgája.
A karaj helyett tarjával, vagy csirkemellel és combbal is remek lehet. A karaj egy szárazabb hús, de így is nagyon szaftos egytálétel. Mellé savanyúságot javasolok.