Zöldborsóleves grízgaluskával

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
35 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 30 dkg zöldborsó
  • 1 szál sárgarépa
  • 1 szál zöldség
  • 1/2 zeller gumó
  • 1 csokor petrezselyemzöld
  • 1 szál zeller levél
  • 1/ 2 tv paprika
  • 1 db koktél paradicsom
  • só, bors
  • 2 evőkanál olíva olaj
  • csipet cukor
  • ha van 1,5 l zöldség vagy húsleves alaplé

A grízgaluskához:

  • 1 egész tojás
  • 4 evőkanál búzadara
  • késhegynyi szódabikarbóna.

Elkészítése:

Az olajat felforrósítjuk, csipet cukrot szórunk rá és karamellizáljuk, majd rászórjuk a zöldborsót és rövid ideig pároljuk, majd a megtisztított és kockára vágott sárgarépát, zöldséget, zellert is ráhalmozzuk és együtt tovább pároljuk.

Felöntjük kb 1,5 l vízzel vagy alaplével, megszórjuk aprított petrezselyemzölddel és sózzuk, borsozzuk, majd lassú tűzön puhára főzzük.

Amíg fő a leves elkészítjük a grízgaluskát. A tojást villával felverjük, majd beleszórjuk a búzadarát és a szódabikarbónát, majd összekeverjük.

Ha megfőtt a borsóleves kávéskanállal beleszaggatjuk a forrásban lévő levesbe a galuskákat. Lassú tűzön addig főzzük, amíg feljön a leves tetejére és legalább duplájára nő meg.