Banános-kekszes alagút

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók egy 32*12,5*5 cm-es formához:
Kekszes réteg:

  • 25 dkg darált keksz (háztartási keksz)
  • 15 dkg vaj vagy margarin
  • 10 dkg porcukor
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 1 ek holland kakaópor
  • 2-3 ek rum
  • kb 0,5 dl lefőzött és kihűtött kávé
  • pár darab vajas keksz vagy háztartási keksz az aljára

Krém:

  • 12,5 dkg mascarpone
  • 5 dkg porcukor
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 1 dl habtejszín
  • 5 gramm porzselatin + 0,5 dl víz
  • 2-3 db banán

Elkészítése:

A darált kekszhez adjuk hozzá a felkockázott vajat (vagy margarint), majd kezdjük el összemorzsolni.

Amikor már kellően morzsalékos, keverjük hozzá a porcukrot, a vaníliás cukrot és a kakaóport.

Ezután kanalazzuk hozzá a rumot, adjunk hozzá egy pici kávét, majd gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze, hogy ne legyen se túl lágy, sem pedig túl kemény a massza (a kávét apránként adjuk hozzá, nehogy túl lágy legyen a massza).

Az őzgerincformát béleljük ki folpackkal úgy, hogy bőven túllógjon a formán, majd lapogassuk bele a kekszes masszát.

Ezután tegyük be a hűtőbe ameddig elkészítjük a krémet.

A zselatinhoz adjuk hozzá a vizet és hagyjuk, had szívja meg magát.

Ezután adjuk hozzá a mascarponekrémhez, majd keverjük simára.

A habtejszínt verjük fel majdnem keményre, majd ekkor adjuk hozzá a cukrokat és a mascarponét, majd az egészet verjük fel keményre. A zselatint melegítsük fel mikrobán, majd adjuk a tejszínes krémhez és keverjük el alaposan.

A banánt készítsük el, vágjuk le a két végét.

Vegyük ki a hűtőből az őzgerincformát, majd a kekszes alapra kanalazzunk pár kanál krémet. Ezután helyezzük a közepére a banánt, egy kicsit nyomjuk bele a krémbe, majd egyenletesen kanalazzuk rá a maradék krémet.

Ezután rakjuk ki a tetejét keksszel, majd hajtsuk rá a túllógó fóliát és tegyük vissza a hűtőbe, hogy a krém teljesen megdermedjen.

Tálalás előtt vegyük ki a hűtőből a banános-kekszes alagutat, fordítsuk rá egy tálcára, húzzuk le róla a fóliát, majd ízlés szerint szeleteljük fel és úgy kínáljuk.