Hólabda

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
50 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók egy 25*40 cm-es tepsihez:
Tészta:

  • 8 tojás
  • 25 dkg kristálycukor
  • 9 ek víz
  • 25 dkg finomliszt
  • 1 cs sütőpor
  • 2 ek cukrozatlan kakaópor

Krém:

  • 4 dl tej
  • 2 ek liszt
  • 20 dkg vaj
  • 20 dkg porcukor
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 1 ek rum vagy rumaroma
  • 10 dkg kókuszreszelék

Elkészítése:

A tojásokat szétválasztjuk.

A sárgákat a cukorral, majd a forró vízzel habosra keverjük, hozzáadjuk a sütőporral és a kakaóporral elkevert lisztet, végül a tojások keményre vert habját is beleforgatjuk óvatosan.

A massza felét enyhén kivajazott és lisztezett tepsibe egyengetjük és 180 fokos, légkeveréses sütőben kb 8 perc alatt megsütjük. A sütési idő sütőfüggő, végezzünk tűpróbát!

A megsült tésztát kiborítjuk egy fatáblára vagy rácsra, majd a tepsit egy papírtörlővel áttöröljük, ismét enyhén kivajazzuk, meghintjük liszttel, majd a tészta maradékát beleöntjük a tepsibe és ugyanúgy megsütjük.

Amikor mindkét adag tészta megsült egy kb 4,5 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk és addig hűlni hagyjuk, míg elkészül a krém.

A krémhez a tejet simára keverjük a liszttel és alacsony lángon sűrű krémmé főzzük, majd hideg vízbe állítva a lábast, folyamatos kevergetés mellett, néhány perc alatt teljesen kihűtjük!

A puha vajat a porcukorral, a vaníliás cukorral és a rummal habosra keverjük és ha teljesen kihűlt a tejes-lisztes főzött krém, akkor hozzáadjuk a vajkrémhez és habosra keverjük.

A kakaós piskótakorongokból kettőt összeragasztunk a krémmel, majd körbekenjük és kókuszreszelékbe hempergetjük. Tálalásig hűtőben tároljuk.

Tipp:

Ha elkészültünk a hólabdákkal hűteni kell, hogy a krém megdermedjen.