Epres-vaníliakrémes alagút

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók 32*10*5 cm-es őzgerincformához:
Kekszes részhez:

  • 25 dkg darált keksz (háztartási keksz)
  • 15 dkg vaj
  • 15 dkg porcukor
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 1 ek holland kakaópor
  • 2-3 ek rum
  • kb 0,5 dl lefőzött fekete kávé
  • kb 20 db keksz a krém tetejére

Vanília pudingos krémhez:

  • 25 dkg mascarpone
  • 15 dkg porcukor
  • 2 cs vaníliás cukor
  • 1 cs vaníliás pudingpor (főzős)
  • 3 dl tej
  • 1 dl habtejszín
  • 10 gramm porzselatin + 0,5 dl víz
  • kb 30 dkg eper

Elkészítése:

A darált kekszhez adjuk hozzá a felkockázott vajat, majd kezdjük el összemorzsolni.

Amikor már kellően morzsalékos, keverjük hozzá a porcukrot, a vaníliás cukrot és a kakaóport.

Ezután kanalazzuk hozzá a rumot, adjunk hozzá egy pici lefőzött, hideg fekete kávét, majd gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze, hogy ne legyen se túl lágy, sem pedig túl kemény a massza (a kávét apránként adjuk hozzá, nehogy túl lágy legyen a massza).

Az őzgerinc formát béleljük ki folpack fóliával úgy, hogy bőven túllógjon a formán, majd kézzel lapogassuk bele a kekszes masszát.

Ezután tegyük be a hűtőbe ameddig elkészítjük a krémet.

A mascarponéhoz adjuk hozzá a porcukrot és a vaníliás cukrot, majd keverjük simára (ízlés szerint több cukrot is adhatunk hozzá).

A pudingport keverjük simára egy kevés tejjel, majd adjuk hozzá a maradék tejet és állandó keverés mellett főzzük sűrűre.

Ezután vegyük le a tűzről, kevergetve hűtsük ki, majd adjuk hozzá a mascarponéhoz és keverjük simára.

A vizet melegítsük forráspontig, majd vegyük le a tűzről, adjuk hozzá a porzselatint, és addig keverjük, míg teljesen feloldódik és langyosra hűl.

Ezután adjuk hozzá a mascarponekrémhez, majd szintén keverjük simára.

A habtejszínt verjük fel kemény habbá, majd egy keverőkanállal, apránként keverjük hozzá a mascarponekrémhez.

Az epret készítsük elő. Mossuk meg, vágjuk le a két végét és papírtörlővel törüljük szárazra.

Vegyük ki a hűtőből az őzgerincformát, majd a kekszes alapra kanalazzunk pár kanál vaníliakrémet.

Ezután helyezzük a közepére egy csíkban az epret, egy kicsit nyomjuk bele a krémbe, majd egyenletesen kanalazzuk rá a maradék krémet (lehetséges hogy nem kell az összes krém, azt nyalakodjuk majd el).

Ezután rakjuk ki a krém tetejét keksszel, majd hajtsuk rá a túllógó folpack fóliát, és tegyük vissza a hűtőbe pár órára, hogy a krém teljesen megdermedjen.

Tipp:

Tálalás előtt vegyük ki a hűtőből az epres-vaníliakrémes alagutat, fordítsuk rá egy tálcára, húzzuk le róla a fóliát, majd ízlés szerint szeleteljük fel és úgy kínáljuk.