Rebarbarás-almás pite édes morzsával

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 1 cs friss linzertészta (készen vásárolt, de készíthetjük mi is)
  • 10 dkg darált dió
  • 2 ek porcukor
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 1 kk őrölt fahéj
  • reszelt citromhéj (ízlés szerint)

Rebarbarás-almás töltelékhez:

  • 8-10 szál rebarbara
  • 4-5 db édes alma
  • 3 ek méz
  • 2 cs vaníliás cukor
  • 1/2 kk őrölt fahéj

Édes morzsához:

  • 10 dkg liszt
  • 10 dkg vaj (hideg)
  • 5 dkg kristálycukor

Elkészítése:

A piteformát vékonyan kenjük ki vajjal.

A linzertésztát enyhén lisztezett felületen nyújtsuk ki piteforma nagyságúra, majd helyezzük bele a formába. Ezután tegyük be fél órára a hűtőbe.

A darált diót keverjük össze a porcukorral, a vaníliás cukorral, az őrölt fahéjjal és a reszelt citromhéjjal.

A tésztát vegyük ki a hűtőből, szórjuk meg a diós keverékkel, majd kanalazzuk rá az előzőleg roppanósra párolt gyümölcsöket.

A rebarbara szárról húzzuk le a külső, vékony részt, majd vágjuk fel kb 1,5 cm-es darabokra.

Az almát hámozzuk meg, negyedeljük, vájjuk ki a magházat, majd vágjuk fel kisebb kockákra.

A mézet tegyük egy serpenyőbe, adjuk hozzá a feldarabolt rebarbarát és almát, szórjuk meg a vaníliás cukorral és az őrölt fahéjjal, majd keverjük össze, és pár perc alatt pároljuk roppanósra (arra figyeljünk nehogy túlpároljuk a gyümölcsöket és egy pépes masszát kapjunk. Ha savanyúnak találnánk, akkor szórjuk meg egy kevés cukorral is).

Ezután alaposan csepegtessük le a megpárolt gyümölcsöket, majd hűtsük ki teljesen mielőtt a tésztára kanalaznánk.

Vegyük ki a tésztát a hűtőből, majd először szórjuk meg a diós-cukros keverékkel és egyenletesen kanalazzuk rá a roppanósra párolt, teljesen kihűtött gyümölcsöket.

A liszthez adjuk hozzá a felkockázott, hideg vajat és a kristálycukrot, majd gyors mozdulatokkal nagyobb darabosra morzsoljuk össze.

Ezután szórjuk rá a gyümölcs tetejére úgy, hogy lehetőleg mindenhol befedje.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten 40-45 perc alatt süssük készre.

A sütőből kivéve hagyjuk teljesen kihűlni.

Tipp:

Tálalás előtt ízlés szerint szórjuk meg porcukorral, szeleteljük fel és úgy kínáljuk. Amennyiben langyosan szeretnénk tálalni, akkor egy-két gombóc vanília fagylaltot is kínálhatunk hozzá.