Meggyes rakott kalács

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 4-5 szelet kalács
  • 15 dkg meggybefőtt (magozott)
  • 3 tojás (nagy)
  • 10 dkg porcukor
  • 2 cs vaníliás cukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • 4 dl tejszín
  • 1 ek kristálycukor
  • 5 dkg vaj

Elkészítése:

A sütőformát kenjük ki a vaj felével.

A tojásokat válasszuk szét, a sárgáját tegyük félre, a fehérjét pedig a kristálycukorral verjük fel kemény habbá, majd felhasználásig tegyük be a hűtőbe.

A felszeletelt kalácsot vágjuk fel ízlés szerinti kockákra, majd a felét terítsük bele az előzőleg kivajazott sütőformába. Ezután szórjuk meg az alaposan lecsepegtetett meggybefőttel, majd fedjük be a maradék, felszeletelt kaláccsal.

A tojások sárgáját keverjük simára a porcukorral és a vaníliás cukorral, majd keverjük hozzá a reszelt citromhéjat és a tejszínt is.

Ezután csorgassuk a keveréket a sütőformában lévő kalácsra, majd csipkedjük rá a tetejére a maradék vajat.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, és közepes hőmérsékleten süssük kb.20 percig, majd vegyük ki a sütőből, egyenletesen kanalazzuk rá a keményre felvert tojáshabot.

Ezután tegyük vissza a sütőbe, és addig süssük, szárítsuk, hogy a tetején a hab szép színt kapjon.

Tipp:

Tálalás előtt hagyjuk hűlni, majd ízlés szerint szeleteljük és úgy kínáljuk.