Bodzás-epres panna cotta

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:
Bodzás-epres réteghez:

  • 2 nagyobb bodzavirág
  • 20 dkg eper
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 3 ek kristálycukor
  • 1/2 citrom reszelt héja és leve
  • 1 kk őrölt fahéj
  • 2 dl víz
  • 10 gramm porzselatin + 0,5 dl víz
  • 4-5 nagyobb szem eper felszeletelve

Vaníliás-tejfölös réteghez:

  • 3 dl tejföl
  • 3 cs vaníliás cukor
  • 15 dkg porcukor
  • 1/2 citrom reszelt héja és leve
  • 1,5 dl habtejszín
  • 10 gramm porzselatin + 0,5 dl víz
  • kell még majd pár darab babapiskóta a panna cotta tetejére

Elkészítése:

Az epret folyó víz alatt mossuk meg, csepegtessük le, majd daraboljuk fel.

A bodzavirágot csipkedjük le a száráról, majd adjuk hozzá a feldarabolt epret, a cukrot, az őrölt fahéjat, a reszelt citromhéjat és citromlevet, öntsük fel a vízzel, majd főzzük kb.10 percig.

Ezután turmixoljuk le, majd egy szitán szűrjük, passzírozzuk át.

A 0,5 dl vizet melegítsük forráspontig, majd vegyük le a tűzről, adjuk hozzá a porzselatint, és addig keverjük míg teljesen feloldódik és langyosra hűl.

Ezután adjuk hozzá a bodzás-epres léhez és keverjük alaposan össze.

Egy hosszúkás sütőformát béleljünk ki folpack fóliával úgy, hogy bőven túl lógjon a formán, majd öntsük bele a zselatinos keveréket és tegyük be a hűtőbe hogy megdermedjen.

Amikor megdermedt, vegyük ki a hűtőből és szép sorba rakjuk rá a felszeletelt epret.

A tejfölhöz adjuk hozzá a porcukrot, a vaníliás cukrot, a reszelt citromhéjat és citromlevet, majd keverjük simára (ízlés szerint több cukrot is adhatunk hozzá).

A vizet melegítsük forráspontig, majd vegyük le a tűzről, adjuk hozzá a porzselatint, és addig keverjük míg teljesen feloldódik, és langyosra hűl.

Ezután adjuk hozzá a tejfölös keverékhez és szintén keverjük simára.

A habtejszínt verjük fel kemény habbá, majd óvatosan keverjük hozzá a tejfölös-zselatinos keverékhez.

Ezután egyenletesen öntsük rá a formában lévő megdermedt zselés eperre, majd rakjuk ki a tetejét babapiskótával (a babapiskótát kicsit nyomjuk bele).

Ezután hajtsuk rá a túllógó folpack fóliát, majd tegyük be pár órára (vagy egész éjszakára) a hűtőbe hogy kellően megdermedjen.

Tipp:

Tálalás előtt vegyük ki a megdermedt panna cottát a hűtőből, majd borítsuk át egy tálcára. Ezután ízlés szerint szeleteljük fel, majd úgy kínáljuk.