Mini túrógombóc

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
50 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 45 dkg túró
  • pici só
  • csipet cukor
  • 1 kávéskanál reszelt citromhéj
  • 2 dl búzadara
  • 3 egész tojás
  • kb 15-20 dkg zsemlemorzsa
  • 5 dkg vaj vagy 50 ml olaj

Tálaláshoz:

  • tejföl
  • porcukor

Elkészítése:

A túrót egy edénybe tesszük, majd hozzáadjuk a sót, cukrot, citromhéjat, búzadarát és az egész tojásokat, majd az egészet alaposan összedolozzuk.

Folpackkal letakarjuk és hűtőbe tesszük minimum 1 órára, hogy a búzadara felszívja a nedvességet.

A vajat vagy az olajat felforrósítjuk és aranybarnára pirítjuk rajta a zsemlemorzsát.

Közben egy edényben vizet forralunk. A túrós masszából vizes kézzel diónyi gombócokat formázunk, majd azokat a vízbe tesszük. Ügyeljünk rá, hogy a víz ne lobogjon, különben a gombócok szétfőhetnek.

Amikor a gombócok feljöttek a víz felszínére, akkor a morzsába szedjük és meghempergetjük benne.

A gombócokat tejföllel és pocukorral tálaljuk.

Tipp:

Ebből a mennyiségből 27 db mini gombóc jött nekem ki. Ízesíteni lehet még vanilía örleménnyel, vaníliás cukorral a masszát. A főzővízbe kis olajat is szoktam tenni, így jobban tapad a morzsa az elkészül gombócokra.