Pisztáciás sajttorta

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább

Hozzávalók egy 22-23 cm-es tortaformához:

  • 18 dkg keksz
  • 5 dkg olvasztott vaj
  • 625 dkg (5 doboz) natúr (Philadelphia) sajtkrém
  • 15 dkg 20 %-os tejföl
  • 20 dkg porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor vagy 1 tk aroma
  • 4 tojás
  • kb 5-6 ek pisztácia paszta
  • 5 dkg pisztácia a tetejére

Elkészítése:

A kekszet ledaráljuk vagy zacskóba tesszük és egy nyújtófával összetörjük. Az olvasztott vajjal összekeverjük. Egy 23 cm-es tortaforma alaját kibéleljük sütőpapírral, az oldalát alaposan kivajazzuk.

A kekszmasszát a forma aljába öntjük és egy pohár aljával lenyomkodjuk.

160 fokra előmelegített sütőben 10-12 perc alatt elősütjük.

Addig elkészítjük a krémet. A szobahőmérsékletű sajtkrémet, tejfölt, porcukrot, pisztácia pasztát és a vaníliás cukrot simára keverjük, majd egyesével beledolgozzuk az egész tojásokat is. Különbőző gyártók pasztája eltérő ízintenzitású lehet, ezért 4 kanál után kóstoljuk meg és úgy adagoljuk.

A kekszrétegre öntjük a krémet, elsímitjuk egy picit megütögetjük, hogy ne legyen levegős. 160 fokon 1 órát sütjük. Nem baj, ha a közepe még remeg, hűlésnél meg fog szilárdulni. 30 perc sütés után letakarjuk egy alufóliával, hogy ne barnuljon meg a teteje.

Mivel sütés közben a sütemény hamar elveszíti a nedvességtartalmát, ezért érdemes egy kis edényben vizet tenni a sütőbe. Így pára képződik és nem reped szét a torta teteje.

Ha megsült, egy késsel elválasztjuk a forma oldalától, majd hűlni hagyjuk és egy éjszakára hűtőbe tesszük.

Másnap durvára tört psiztáciával megszórjuk a tetejét.