Karácsonyi mézes puszedli

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
150 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább

Hozzávalók:
Tészta:

  • 4 tojás
  • 4 tojássárgája
  • 30 dkg kristálycukor
  • 2 kk szódabikarbóna
  • 1 kg liszt
  • 50 dkg méz (lehet sima virágméz is)
  • nagy csipet só
  • 2 csomag mézeskalács fűszerkeverék

Összeragasztáshoz:

  • 1 nagyobb üveg tetszés szerinti, szilárdabb lekvár

Bevonáshoz:

  • 20 dkg étcsoki
  • 2 ek étolaj

Elkészítése:

A tojásokat, a tojássárgákat a cukorral és a fűszerkeverékkel habosra keverjük és hozzáöntjük a langyos mézet, amivel szintén alaposan összekeverjük.

A lisztben elkeverjük a sót és a szódabikarbónát, majd hozzáadjuk a tojásos masszát és jól elkeverjük. Beletesszük egy lezárható dobozba és legalább egy éjszakát hűtőszekrénybe téve dermesztjük.

A mézes massza 3 nap múlva is folytatható, tehát lehet vele előre dolgozni (én vártam vele 3 napot).

Egy vastagon liszttel szórt felületre téve (folyamatosan lisztezve, mert kissé ragacsos) 3-4 mm vastagra kinyújtjuk, lisztbe mártott tetszés szerinti formával kiszaggatjuk és szilikonos sütőpapírral bélelt lemezre téve, előmelegített sütőben 190 fokon (légkeveréssel) kb 6-7 perc alatt szép világosbarnára sütjük a mézes korongokat (ne érjenek össze, mert süléskor kissé megdagadnak).

1-1 korongot kevés lekvárral összeragasztunk.

Ezután az étcsokit gőz fölött felolvasztjuk, hozzáadjuk az étolajat, alaposan összekeverjük, majd lecsokizzuk vele a mézes sütik oldalát és a tetejét is.

3 nap után szépen megpuhul és az ízek összeérnek!

Tipp: