Tepertős pogácsa

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
30 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:
Tésztához:

  • 37,5 dkg liszt
  • 7,5 dkg vaj
  • 65 ml langyos tej
  • 2,18 dkg élesztő
  • 1 mk cukor
  • 125 ml tejföl
  • 1-2 ek bor (én vörösbort használtam)
  • 1 mk só
  • 1 tojás
  • 25 dkg darált tepertő

Lekenéshez:

  • 1 tojás

Elkészítése:

Először az élesztőt futtatjuk fel. A langyos tejbe cukrot szórunk, majd belemorzsoljuk az élesztőt. Elkeverjük, pihenni hagyjuk.

Közben a lisztbe morzsoljuk a vajat, beletesszük a sót. Az elkészült élesztőbe keverjük a tojást.

A liszthez hozzáadjuk az élesztőt, a tejfölt, bort. Jól összedolgozzuk, dagasztjuk. 40 percig lefedve pihentetjük.

A megkelt tésztát téglalap alakúra nyújtjuk és megkenjük a tepertő felével. Jól elkenjük a tésztán. A tésztát fentről kezdve a tészta feléig hajtjuk. Az alsó részét ráhajtjuk. Most jobbról hajtjuk be a tésztát a feléig, a másik felét viszont az egész alá hajtjuk.

20 percre a hűtőbe tesszük, majd újra kinyújtjuk és megkenjük a tepertő másik felével.

Megint hajtogatjuk, ugyanabban a sorrendben, mint először, majd bevágjuk a tetejét. Tetszés szerint kockázzuk vagy kerek formára szaggatjuk, majd megkenjük felvert tojással.

180 fokra előmelegített sütőben kb 25 percig sütjük.