Karamellás szelet

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
100 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók egy 20*30 cm-es tepsihez:
Tészta:

  • 50 dkg finomliszt
  • 15 dkg kristálycukor
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 20 dkg margarin
  • 1 tojás

Máz:

  • 25 dkg porcukor
  • 1 dl víz

Krém:

  • 6 dl tej
  • 6 csapott evőkanál liszt
  • 15 dkg porcukor
  • 10 dkg margarin

Elkészítése:

A tésztához a lisztet, kristálycukrot, sütőport, vaníliás cukrot, tojást és a margarint linzer tészta állagúra gyúrjuk.

A tésztát négy részre osztjuk. Egyesével kinyújtjuk és 180 fokon kb 10-12 perc alatt megsütjük.

A krémhez felolvasztunk, majd karamellizáljuk a porcukrot. A lisztet a tejjel simára keverjük, majd óvatosan a karamellhez öntjük, folyamatos kevergetés mellett felforraljuk, majd a csomómentes főzött krémet kihűtjük.

A kihűlt krémhez habverővel hozzádolgozzuk a margarint.

A lapokat betöltjük a karamellás krémmel. A tetejére nem krémet, hanem karamell mázat teszünk.

Egy kerámia bevonatos serpenyőben 10 dkg porcukrot felolvasztunk, majd karamellizálunk. Ehhez hozzáadunk 1 dl vizet és felforraljuk, majd takarék lángon addig „főzzük” ameddig minden apró karamell szemcse eltűnik. Ezután levesszük a tűzről és beleszitáljuk a maradék porcukrot. Gyors mozdulatokkal simára keverjük és a sütemény tetejére öntjük, majd szépen elsimítjuk.

Tálaláskor a süteményt karamellás popcornnal díszíthetjük.