Káposztás, rizses csülökpörkölt

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
180 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább

Hozzávalók:

  • 10 dkg füstölt szalonna
  • 3 közepes fej vöröshagyma
  • 1 ehérpaprika
  • 2 közepes paradicsom
  • 1,5 kg csontozott, nem füstölt sertés csülök
  • 70 dkg savanyított káposzta (apró)
  • 20 dkg rizs
  • őrölt fűszerpaprika
  • 1 kávéskanál erős pista
  • víz

Elkészítése:

A füstölt szalonnát és a vöröshagymát apróra vágjuk, majd egy edénybe helyezzük és takarék lángon sütjük együtt. Így a szalonna szép barnára sül, a hagyma pedig megpirul egy lépésben.

Ezután rátesszük a hagymás alapra az apróra vágott paprikát és paradicsomot, majd puhára sütjük. Ezután őrölt pirospaprikát szórunk a lecsós alapra (kb 1 evőkanálnyit, de ez függ a paprika minőségétől is). Gyors mozdulatokkal összekeverjük és kb 1,5 liter vízzel felöntjük.

Beletesszük a felkockázott csülköt, a lemosott savanyított káposztát és felforraljuk.

Ezután takarék lángon kb 2-2,5 órán keresztül főzzük. Mikor a hús és a káposzta megpuhult, beleszórjuk a rizst, ízlés szerint erős pistával és ha szükséges, sóval ízesítjük.

Takarék lángon, sűrű óvatos kevergetés mellett puhára főzzük a rizst az ételben.

Szükség szerint, ha a rizs igényli kevés vizet adhatunk még az ételhez.