Töltött fánk

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
150 perc
Mennyiség:
5 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:
A fánkhoz:

  • 1 tojás
  • 2,5 dl tej
  • 2,5 dkg élesztő
  • 50 dkg finomliszt
  • 1-2 evőkanál cukor
  • 2 evőkanál olaj
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 kis kanálrumaroma
  • pici só

A töltelékhez:

  • lekvár, nutella vagy puding

A sütéshez:

  • olaj vagy zsír

Elkészítése:

1 dl langyos tejben kevés cukorral felfuttatjuk a élesztőt.

Egy tálba szitáljuk a lisztet, majd hozzáadjuk a tojást, a rumaromát, a cukrot, a sót, olajat, a vaníliás cukrot és felfuttatott élesztőt. Összedolgozva egy rugalmas tésztát kell kapnunk.

Lefedjük és kb 40 percig kelesztjük.

A megkelt tésztát kinyújtjuk és gondolatban elfelezzük. Egy pohárral berajzoljuk, de nem szaggatjuk ki a köröket a tészta egyik felén, majd minden körre rakunk egy kis tölteléket, majd ráhajtva a másik felét szaggatjuk ki, itt már a töltelék mutatja merre szaggassuk.

Pihentetjük 20 percen át a megtöltött fánkokat, majd nem túl forró olajban elkezdjük sütni fedő alatt. Elsőnek fedő alatt mindig az az oldal kerüljön alulra amely felül volt, majd 1-2 perc múlva megfordítjuk és most már fedő nélkül sütjük 1 percig.

Még forrón porcukorral megszórjuk.