Fonott kalács

Nehézségi szint:
Profiknak
Elkészítési idő:
150 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:
A tésztához:

  • 2 tojássárgája
  • 2,8 dl tej
  • 6 dkg puha vaj
  • 50 dkg finomliszt
  • 10-15 dkg porcukor
  • 2,5 dkg élesztő
  • 1-2 csomag vaníliás cukor
  • csipet só

A lekenéshez:

  • 1 felvert tojás

Elkészítése:

1 dl cukros, langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt.

Egy tálba rakjuk a lisztet, a tojássárgákat, a vajat, a porcukrot, a vaníliás cukorot, sót és felfuttatott élesztőt és összegyúrjuk a tésztát, majd kb 10 percig dagasztjuk.

Letakarva duplájára kelesztjük meleg helyen.

Mikor megkelt a tészta, lisztezett deszkára borítjuk és kissé átgyúrjuk és 8 gombócot formázunk belőle. A gombócokból egyenként rudakat sodrunk, majd a képen lévő módon elhelyezzük a rudakat, majd kissé elforgatva megformázzuk a kalácsot.

Letakarva még 1/2 órán át kelesztjük, addig előmelegítjük a sütőt 180 °C-ra.

Mikor letelt a kelesztés ideje, akkor felvert tojással lekenjük és berakjuk az előmelegített sütőbe, majd kb 30 perc alatt megsütjük.