Morzsás, áfonyás-túrós pite

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:
Tészta:

  • 20 dkg liszt
  • 15 dkg vaj vagy 10 dkg sertészsír
  • 5 dkg porcukor
  • 1 tojás
  • 2 tk sütőpor
  • csipet só

Töltelék:

  • 50 dkg túró
  • 15 dkg porcukor
  • 2 cs vaníliás cukor
  • 1 cs vaníliás pudingpor vagy 2 ek étkezési keményítő
  • 1 ek tejföl
  • 1 tojás (nagy)
  • 1 citrom reszelt héja
  • 25 dkg áfonya

Édes morzsai:

  • 8 dkg liszt
  • 5 dkg zabpehely
  • 5 dkg porcukor
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 10 dkg vaj (puha)

Elkészítése:

A lisztet keverjük össze egy csipet sóval, majd adjuk hozzá a felkockázott, hideg vajat és kezdjük el összemorzsolni.

Amikor már kellően morzsalékos, keverjük hozzá a porcukrot, majd adjuk hozzá az egész tojást és gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát.

Ezután lisztezett sütőpapíron nyújtsuk ki, béleljük ki vele a piteformát, majd tegyük be a hűtőbe ameddig elkészítjük a tölteléket.

Az áfonyát folyó víz alatt mossuk meg, majd csepegtessük le és papírtörlővel töröljük szárazra.

A túrót villával kicsit törjük össze, majd adjuk hozzá a porcukrot, a vaníliás cukrot, a tejfölt, a reszelt citromhéjat, az egész tojást és keverjük alaposan össze. Ezután adjuk hozzá a pudingport (vagy az étkezési keményítőt), majd szintén keverjük alaposan össze.

Vegyük ki a hűtőből a tésztát, egyenletesen kanalazzuk rá a túrós tölteléket, majd szórjuk meg az áfonyával.

A lisztet keverjük össze a zabpehellyel, a porcukorral és a vaníliás cukorral, majd adjuk hozzá a puha vajat és gyors mozdulatokkal morzsoljuk össze úgy, hogy darabos maradjon.

Ezután az édes morzsát szórjuk az áfonya tetejére.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten 40-45 perc alatt süssük szép aranybarnára (én légkeverésnél 170 fokon, 40 percig sütöttem).

A sütőből kivéve a formában hagyjuk kihűlni.

Tipp:

Tálalás előtt ízlés szerint szórjuk meg a pitét porcukorral, majd szeleteljük fel és úgy kínáljuk.