Zöldbabos-darált húsos rakott krumpli

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
70 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 1 kg burgonya
  • 20 dkg fagyasztott zöldbab
  • 1/2 kg darálthús
  • 1 db vöröshagyma
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • zsiradék
  • ízlés szerint só, bors
  • ízlés szerint pirospaprika
  • 250 ml tejföl
  • 1 ek zsemlemorzsa

Besamelhez:

  • 5 dkg vaj
  • csipetnyi só
  • 2 ek liszt
  • 150 ml tej

Elkészítése:

Tegyük fel a krumplit héjában főni. A zöldbabot enyhén sós vízben előfőzzük.

Addig elkészítjük a húst. Ehhez a hagymát aprítsuk, serpenyőben hevítsünk zsiradékot, ebbe pároljuk meg a hagymát, adjunk hozzá pirospaprikát és tegyük bele a húst. Egyfajta “pörköltet” készítsünk belőle.

A besamelmártáshoz hevítsünk vajat, sózzuk meg és adjunk hozzá 1-2 ek lisztet. Ezután hideg tejjel öntsünk annyit hozzá, amennyit felvesz, sűrű mártást kell kapnunk.

A kihűlt burgonyát karikázzuk fel.

Rétegezzük a hozzávalókat. Egy jénai tálat kivajazunk, ezt megszórjuk a zsemlemorzsát. Ezután jönnek a burgonya szeletek, tetejére a darált húsos mártás, bab végül a besamelmártás . Újra burgonya, hús, bab és besamelmártás. A rétegeket ízesítsük sóval, borssal. A tetejére tegyünk kikevert tejfölt vagy tejölt, amit egy kis tejszínnel lazítunk.

Előmelegített sütőben 180 fokon, kb 1 órát sütjük.