Paradicsomos-pesztós mini pite

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
45 perc
Mennyiség:
2 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:
A diós-bazsalikomos pestóhoz:

  • 10 dkg dió
  • 1 nagy csokor friss bazsalikom
  • 10 dkg füstölt sajt (vagy parmezán)
  • só (ízlés szerint)
  • őrölt színes bors (ízlés szerint)
  • 3-4 ek olívaolaj

A mini pitékhez:

  • 1 cs leveles tészta
  • 3-4 nagyobb, húsos paradicsom
  • 5 dkg füstölt sajt
  • 1 tojássárga (kicsi)
  • 1 ek tej
  • diós-bazsalikomos pesto

Elkészítése:

A bazsalikomhoz adjuk hozzá a diót, a reszelt füstölt sajtot (v. parmezánt), az olívaolajat, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd botmixerrel pépesítsük (ha szükséges még adhatunk hozzá olívaolajat).

A leveles tésztát tekerjük ki a papírral együtt, majd vágjuk fel ízlés szerint.

Egy gáztepsit béleljünk ki sütőpapírral, majd egymástól kicsit távolabb helyezzük rá a feldarabolt tésztát.

Ezután a szélektől kb 1 cm-es csíkot elhagyva, kanalazzuk rá a diós pesztót, helyezzük rá a felkarikázott paradicsomot.

A tojássárgához adjuk hozzá a tejet, villával verjük fel, majd kenjük le vele a szabadon hagyott tésztaszéleket.

Ezután ízlés szerint szórjuk meg reszelt füstölt sajttal, mielőtt betennénk a sütőbe.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd magasabb hőfokon kb. 30 perc alatt süssük szép aranyszínűre (én légkeverésnél 170 fokon, 25 percig sütöttem).

A sütőből kivéve a tepsiben hagyjuk langyosra hűlni.

Tipp:

Tálalás előtt ízlés szerint szórjuk meg friss bazsalikommal, majd langyosan kínáljuk.