Rácponty szerűen

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
55 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Drága

Hozzávalók:

  • 60 dkg beirdalt, filézett ponty
  • 2 nagy fej vöröshagyma
  • 10 dkg húsos, füstölt szalonna
  • 2 evőkanál zsír
  • 1 kárpia paprika
  • 1 tv paprika
  • 1 nagy birka szarvú paprika
  • 1 hegyes erős paprika
  • 4 db hámozott paradicsom
  • só, bors
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 dl tejföl
  • 2 teáskanál őrölt pirospaprika
  • 4 evőkanál liszt
  • 4 evőkanál olaj
  • 4 közepes burgonya

Elkészítése:

A beirdalt halat besózzuk, majd állni hagyjuk.

A burgonyát sózott hideg vízben elkezdjük főzni és félig megfőzzük.

Elkészítjük a lecsós alapot. A hagymát félfőre vágjuk, a paprikákat vastagabb csíkokra, a paradicsomot kockára.

A zsírt feltesszük melegedni, rádobjuk a csíkokra vágott szalonnát és kiolvasztjuk a zsírját. Utána a hagymát csipet sóval megdinszteljük a szalonnazsíron, majd hozzáadjuk a csíkokra vágott paprikát és sózzuk, borsozzuk és együtt pároljuk tovább. Amikor az összes zöldség összeesett, akkor rárakjuk a kockára vágott paradicsomot, rászórjuk a pirospaprikát és kis ideig pároljuk még.

Egy sütőtálat vagy tepsit kikenünk zsírral, a megfőtt és felkarikázott burgonya felét lerakjuk a tál aljára, majd a lecsót ráhalmozzuk egyenletesen a főtt burgonyára és eloszlatjuk. A lecsót befedjük a maradék burgonya karikákkal.

180 fokos sütőbe toljuk 25 percre.

Amíg sül a lecsós alap, addig megsütjük a ponty filéket.nA filéket 2 cm-es csíkokra vágju, megfogatjuk paprikás lisztben és forró olajban kisütjük, de nem ropogósra mert még majd a sütőbe tesszük.

A elősütött burgonyás lecsó tetejére tesszük a megsütött halakat és a fokhagymás tejföllel megkenjük.

Betoljuk a sütőbe 15 percre, amíg rásül a tejföl.

Melegen tálaljuk. Kínálhatunk hozzá langyos fokhagymás tejfölt.