Kókuszhabos szelet

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók egy 20×30 cm-es tepsihez:
Tészta:

  • 20 dkg liszt
  • 10 dkg vaj
  • 5 dkg porcukor
  • 1 tojás (nagy)
  • 2 tk sütőpor
  • csipet só

Kókuszhab:

  • 10 dkg kókuszreszelék
  • 25 dkg mascarpone
  • 15 dkg porcukor
  • 2 cs vaníliás cukor
  • 4 dl habtejszín
  • 10 gramm porzselatin

Tészta kenéséhez:

  • 5-6 ek meggylekvár vagy ízlés szerinti más savanykás lekvár

Elkészítése:

A lisztet keverjük össze a sütőporral és egy csipet sóval, majd adjuk hozzá a felkockázott hideg vajat és kezdjük el összemorzsolni.

Amikor már kellően morzsalékos keverjük hozzá a porcukrot, majd adjuk hozzá az egész tojást és gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát.

Ezután lisztezett sütőpapíron nyújtsuk ki tepsi méretűre, majd a sütőpapírral együtt emeljük át a tepsibe.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 25-30 perc alatt szép zsemleszínűre (én légkeverésnél 170 fokon, 25 percig sütöttem).

A sütőből kivéve a tepsiben hagyjuk teljesen kihűlni.

A kókuszreszeléket tegyük egy teflon serpenyőbe, és kisebb hőfokon, állandó keverés mellett, pár pillanat alatt pirítsuk halványbarnára, majd hűtsük ki teljesen (nagyon figyeljünk, mert könnyen megég!!).

A mascarponéhoz adjuk hozzá a vaníliás cukrot és a porcukrot, majd keverjük simára.

3 habtejszínt verjünk fel kemény habbá, majd tegyük félre.

1 dl habtejszínt melegítsünk forráspontig, majd vegyük le a tűzről, adjuk hozzá a porzselatint és addig keverjük míg teljesen feloldódik, és langyosra hűl.

Ezután adjuk hozzá a mascarponekrémhez, keverjük simára, majd adjuk hozzá az előzőleg megpirított kókuszreszeléket, és szintén keverjük simára (egy evőkanálnyi kókuszreszeléket tegyünk félre a díszítéshez).

Ezután fakanállal, apránként keverjük hozzá az előzőleg keményre felvert habtejszínt arra figyelve, hogy a hab ne nagyon törjön.

A tepsiben lévő és teljesen kihűlt tésztát kenjük meg a lekvárral, majd egyenletesen kanalazzuk rá a kókuszhabot.

Ezután szórjuk meg a félretett kókuszreszelékkel, majd pár órára tegyük be a hűtőbe, hogy a kókuszhab kissé megdermedjen és az ízek jól összeérjenek.

Tipp:

Tálalás előtt vegyük ki a hűtőből a süteményt, ízlés szerint szeleteljük fel, majd úgy kínáljuk.