Aranydurbincs bakonyi módra mákos metélttel

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
2 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább

Hozzávalók:
Halhoz:

  • 2 aranydurbincs
  • só (ízlés szerint)
  • őrölt színes bors (ízlés szerint)
  • 1 tk hal fűszerkeverék
  • 1/2 citrom leve
  • 5 dkg vaj
  • 2 ek olívaolaj

Gombapaprikáshoz:

  • 10 dkg császárszalonna
  • 1 ü csiperkegomba (280 g-os)
  • 1 kisebb fej vöröshagyma
  • 1-2 gerezd fokhagyma
  • 1,5 dl főzőtejszín
  • 1,5 dl tejföl (20 %-os)
  • 1 tk liszt
  • só (ízlés szerint)
  • őrölt színes bors (ízlés szerint)
  • 1 tk piros arany
  • 1 tk pirospaprika
  • 1 ek étolaj

Mákos metélt:

  • 20 dkg metélt tészta
  • 2 ek egész mák
  • csipet só
  • 5 dkg vaj

Elkészítése:

A halat filézzük ki, majd a filékre facsarjuk rá a citromlevet, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg a hal fűszerkeverékkel és hagyjuk legalább egy fél órát állni, hogy az ízek jól átjárják.

Egy serpenyőbe melegítsük fel a vajat és az olajat, majd helyezzük bele a halfilét a bőrös felével lefelé (a bőrös felét töröljük szárazra egy papírtörlővel mielőtt a zsiradékba helyeznénk).

Ezután közepes hőmérséklete, locsolgatva süssük kb. 10 percig hogy a halhús kellően átsüljön és a bőre jó ropogós legyen.

Tipp: A filézéskor visszamaradt csontokból főzzünk pl egy halalaplevet, melyet halleves készítéséhez feltudunk majd használni.

A császárszalonnát vágjuk fel vékonyabb csíkokra. A vöröshagymát, és a fokhagymát pucoljuk meg, majd vágjuk fel apróra. A gombát alaposan csepegtessük le, majd ízlés szerint szeleteljük fel.

Egy wokba (vagy serpenyőbe) hevítsük fel az olajat, adjuk hozzá az apróra vágott vöröshagymát és pároljuk üvegesre.

Ezután adjuk hozzá a felcsíkozott szalonnát, süssük pár percig, hogy színt kapjon, majd adjuk hozzá az apróra vágott fokhagymát és szórjuk meg a pirospaprikával.

Ezután adjuk hozzá a felszeletelt gombát, öntsük fel a főzőtejszínnel, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, adjuk hozzá a piros aranyat és főzzük pár percig hogy a szalonna puhára főjön.

A tejfölt keverjük simára liszttel és egy kevéske vízzel, majd öntsük a szalonnás gombára és kevergetve addig főzzük, hogy kellően besűrűsödjön a szaftja.

A mákot állandó kevergetés mellett, pár pillanat alatt pörköljük meg, majd öntsük át egy tányérra, hogy lehűljön (pár pillanat elég neki, így rögtön öntsük át, mert különben megég a serpenyőben és keserű lesz).

A tésztát enyhén sós vízben főzzük ki, hideg vízzel öblítsük le, majd csepegtessük le.

Egy edénybe hevítsük fel a vajat, adjuk hozzá a lecsepegtetett tésztát, sózzuk és szórjuk meg a pörkölt mákkal, majd alaposan keverjük össze.

Tipp:

Tálalás előtt tegyünk a tányérra pár kanál mákos metéltet, kanalazzuk mellé a gombapaprikást, helyezzük rá a megsütött halfilét, és úgy kínáljuk.