Hozzávalók egy 20*30 cm-es tepsihez:
Elkészítése:
Az áfonyát alaposan mossuk meg, csepegtessük le, majd papírtörlővel töröljük szárazra (ízlés szerint fagyasztott áfonyát is használhatunk).
A felszeletelt mandulát tegyük egy serpenyőbe, majd állandó kevergetés mellett, pár pillanat alatt pörköljük világos zsemle színűre. Ezután öntsük ki egy tányérra, majd hűtsük ki teljesen (vigyázzunk, mert nagyon hamar megég!!!).
A csokoládét vágjuk fel kisebb kockákra, majd tegyünk belőle félre 15 dkg-ot.
A maradék csokoládét a vajjal együtt tegyük egy serpenyőbe, és állandó kevergetés mellett olvasszuk fel, majd hűtsük vissza.
A keverőtálba tegyük bele a kristálycukrot és a vaníliás cukrot, majd adjuk hozzá az egész tojásokat és robotgéppel keverjük jó habosra.
Ezután adjuk hozzá a visszahűtött csokoládés-vajas keveréket, és keverjük alaposan össze.
A lisztet keverjük össze a sütőporral és az étkezési keményítővel, majd szitáljuk hozzá a keverékhez és szintén keverjük össze, hogy egy sima masszát kapjunk.
Ezután fakanállal először keverjük hozzá az előzőleg megpörkölt mandulát és a félretett, apróra vágott 15 dkg csokoládét, majd az áfonyát is.
A tepsit béleljük ki sütőpapírral, majd egyenletesen kanalazzuk bele a masszát.
Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten 35-40 perc alatt addig süssük hogy a teteje már szépen megsüljön, a belseje viszont még egy kicsit puhább legyen (én légkeverésnél 170 fokon, 35 percig sütöttem).
A sütőből kivéve hagyjuk pár percig a tepsiben hűlni, majd a sütőpapírral együtt emeljük át egy rácsra és hűtsük ki teljesen.
Tálalás előtt ízlés szerint szeleteljük fel, majd úgy kínáljuk. Ízlés szerint kínálhatjuk langyosan is pl. egy gombóc vaníliafagyival, vagy egy kanál savanykásabb lekvárral.