Fűszeres-burgonyás hajtogatott stangli

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:
Tészta:

  • 2 nagy merőkanál tört burgonya vagy maradék burgonyapüré
  • 1 kg sima liszt
  • 5 dkg élesztő
  • csipet cukor
  • 25 dkg margarin (15+10)
  • 1 tojás
  • 1 tk só
  • 2 dl langyos tej

Tetejére:

  • 1 felvert tojás
  • 2 ek friss aprított rozmaring
  • 1 tk köménymag
  • 20 dkg reszelt sajt
  • pici sózás ízlés szerint

Elkészítése:

Az élesztőt kevés cukrozott, langyos tejben felfuttatjuk.

Az átszitált lisztben elkeverjük a sót és belemorzsoljuk a krumplipürét, majd hozzáadunk 15 dkg puha margarint, 1 tojást és annyi tejet, hogy egy szép sima, puha tésztagombócot kapjunk. Letakarva 20 percet pihentetjük.

Lisztezett felületen fél centi vastagra kisodorjuk, a 2/3-át megkenjük olvasztott margarinnal és behajtogatjuk.

Kis pihentetés után ezt a műveletet még kétszer megismételjük és újabb 10-15 perc pihenés után ujjnyi vastagra kisodorjuk.

Pizzavágóval stanglikat vágunk, megkenjük a felvert tojással és az egyik felére a felaprított friss rozmaringot, a másikra köménymagot szórunk (bátrabbak chilivel is gazdagíthatják), végül rászórjuk a reszelt sajtot és ízlés szerint sózhatjuk még egy picikét.

Ezután szilikonos sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk és 190 fokra előmelegített sütőben 22-25 perc alatt szép pirosra megsütjük.

Rácsra téve hagyjuk kihűlni!

Ebből a mennyiségből 3 sütőlemeznyi stangli készült!

Jó étvágyat kívánok!