Hozzávalók:
A pogácsák kenéséhez:
Elkészítése:
A tejet langyosítsuk fel, majd keverjük el benne a cukrot, végül adjuk hozzá az elmorzsolt élesztőt. Hagyjuk, hogy az élesztő 10-15 perc alatt felfusson a tejben.
A töpörtyűt daráljuk le, majd a lisztben keverjük el a sót és a borsot.
A töpörtyűt adjuk a liszthez, majd adjuk hozzá az élesztős tejet, tojást, tejfölt és gyúrjuk össze az egészet. A tésztát letakarva meleg helyen 45-50 perc alatt kelesszük a duplájára.
Lisztezett gyúródeszkán nyújtsuk ki a tésztát, majd kenjük meg a 3 dkg olvasztott vajjal. Szorosan tekerjük fel rúdba. A bal és jobb oldalát 2/3-ig felhajtjuk, kinyújtjuk, majd újra hajtogatjuk.
Ismét kinyújtjuk ujjnyi vastagra, majd a tészta tetején egy éles késsel tetszőleges mintát rajzolunk.
Pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk és sütőpapíros tepsire sorakoztatjuk.
A pogácsák tetejét lekenjük a felvert tojással, majd előmelegített sütőben 170 C°-on 20-22 perc alatt készre sütjük.