Káposztás, babos pulykanyak

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
200 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább

Hozzávalók:

  • 1,5 kg pulykanyak
  • 20 dkg tarkabab (nem kell beáztatni a babot)
  • 20 dkg szalonna
  • 2 fejhagyma
  • 1,5 evőkanál törött paprika
  • 10-15 szem bors
  • 3-4 babérlevél
  • 1,5 kg savanyú káposzta
  • ízlés szerint só
  • ízlés szerint bors

Elkészítése:

A konyhakészre előkészített pulykanyakat daraboljuk fel.

A szalonnát vágjuk fel csíkokra, majd pirítsuk meg. A szalonna kiengedett zsírjához adjuk hozzá az apróra vágott hagymát és dinszteljük meg, majd a hagymás alapban keverjük el törött paprikát. Ezután adjuk hozzá a pulykanyakat, a babot és a fűszereket.

Engedjük fel annyi vízzel a pörköltalapot, amennyi ellepi a húst. Lassú tűzön 1,5-2 óra alatt főzzük félig puhára a húst és a babot. Főzés közben ízesítsük sóval, borssal.

A savanyú káposztát jól nyomkodjuk ki. Ha túlságosan savanyú lenne, többször mossuk át folyó vízzel. A káposztát adjuk a pörkölthöz, majd fedő alatt főzzük a húst, a babot és a káposztát teljesen puhára.

Az elkészült ételt kóstoljuk meg és ha kell még ízesítsük sóval, borssal.

Friss kenyérrel és tejföllel meglocsolva tálaljuk.