Újházi tyúkhúsleves

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
200 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 1 db tyúk kb. 1, 5 kg
  • 5-6 db sárgarépa
  • 4 db fehérrépa
  • 1 db kisebb darab zeller
  • 1 db kisebb karalábé
  • 1 fej hagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 2-3 fej gomba
  • 2-3 evőkanál zöldborsó
  • ízlés szerint só
  • 6-8 db bors

Tálaláshoz

  • ízlés szerint cérnametélt

Elkészítése:

A előkészített tyúkot hideg vízben, nagyon lassú tűzön feltesszük főni egy nagyobb hagymával.

Éppen csak gyöngyöznie szabad a levesnek, közben a tetején keletkező habot folyamatosan szedjük le.

A répát, fehérrépát ízlés szerint karikára vagy hasábokra vágjuk.

A zellert, karalábét vágjuk közepes hasábra.

A fokhagyma gerezdeket, gombákat is tisztítsuk meg.

Két óra lassú főzés után adjuk a levesalaphoz a zöldségeket.

Ha a répa már félig megpuhult, akkor beletesszük a levesbe a zöldborsót.

Amikor a zöldségek és a hús is teljesen megpuhult, elkészült a leves.

Kóstoljuk meg és ízesítsük sóval, borssal ha még kicsit íztelen lenne.

Pihentessük a levesünket pár percig, majd ha még keletkezett a leves tetején felesleges zsír szedjük le.

Tálaljuk a hússal, zöldségekkel és tésztával.