Foszlós mazsolás kalács

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
140 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:
Tészta:

  • 50 dkg finomliszt
  • csipet só
  • 12 dkg porcukor
  • 1 teáskanál vanília aroma
  • 5 dkg élesztő
  • 1 kiskanál cukor
  • 1,5 dl langyos tej
  • 15 dkg olvasztott vaj
  • ízlés szerint mazsola
  • 2 tojás

Lekenéshez:

  • 1 tojás

Elkészítése:

A lisztben keverjük el a csipet sót, porcukrot, vanília aromát. A keverék közepére készítsünk egy kisebb mélyedést. A mélyedésbe tegyünk egy kiskanál kristálycukrot és morzsoljuk rá az élesztőt. Adjuk hozzá a langyos tejet. Hagyjuk, hogy az élesztő felfusson 5-8 perc alatt. Ha felfutott az élesztő, adjuk hozzá a tojásokat és az olvasztott vajat. Dolgozzuk jól ki a tésztát.

A tésztát rakjuk letakarva meleg helyre, ahol 40-50 perc alatt duplájára kelesztjük, majd dolgozzuk bele a mazsolát.

A tésztát osszuk három részre, majd mindegyik tészta darabból lisztes kézzel sodorjunk egy kb 35-40 centis csíkot. A három tészta csíkot fonjuk össze, majd rakjuk egy kivajazott sütőformába. Kenjük le felvert tojással a tetejét.

Meleg helyen kb 20-25 percet tovább kelesztjük. Előmelegített, 170 C°-os sütőben 45-50 perc alatt süssük készre.