Fokhagymás-tejfölös bagett

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
10 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:
Tészta:

  • 60 dkg finomliszt
  • 4 dl tej
  • 3 dkg élesztő
  • 5 dkg olvasztott margarin
  • 1 evőkanál cukor
  • 1/2 evőkanál só

Tetejére:

  • 2 dl tejföl
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 15 dkg sajt
  • csipet só

Kenéshez:

  • tojás vagy tej

Elkészítése:

Az élesztőt felfuttatjuk egy kevés, langyos tejben a cukorral.

A lisztet egy tálba szitáljuk, majd hozzáadjuk a felfutott élesztőt, a sót, az olajat, a tojásokat, a maradék tejet és a tejfölt és az egészet alaposan kidagasztjuk.

Meleg helyen, konyharuhával letakarva kb 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.

A megkelt tésztát lisztezett felületre borítjuk, 10 egyenlő részre vágjuk. Gombócokat formálunk és egyenként ovális alakúra nyújtjuk. A keskenyebb oldaláról feltekerjük és sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk. Egy éles, lisztbe mártott késsel a tetejét hosszában bevágjuk.

Érdemes kevesebb bagettet tenni egy tepsibe, mert terülnek. Hagyjuk még 30 percet kelni.

A fokhagymát megtisztítjuk, a tejfölbe zúzzuk, sózzuk és összekeverjük. A sajtot lereszeljük.

A tészták oldalát (azt a részt, ahová nem teszünk tejfölt) lekenjük egy egész, felvert tojással. A tejfölt a bagettek vágásába kanalazzuk és szépen elkenjük. Bőven befedjük a reszelt sajttal.

Előmelegített sütőben 25 perc alatt 180 fokon, hőlégkeveréssel megsütjük.