Sajtos stangli

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
45 perc
Mennyiség:
5 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább

Hozzávalók:

  • 1 kg finomliszt
  • 10 dkg sajt
  • 2 teáskanál só
  • 5,5 dl tej
  • 5 dkg friss élesztő
  • 1 ek cukor
  • 1 tojássárgája
  • 10 dkg margarin

Tetejére:

  • 1 tojás
  • 8 dkg sajt

Elkészítése:

A lisztet egy tálba szitáljuk, majd belereszeljük a sajtot, beleszórjuk a sót és jól összekeverjük.

Az élesztőt a cukorral 1,5 dl langyos, de nem forró tejben felfuttatjuk, majd liszthez adjuk a maradék tejjel, a tojássárgájával és a margarinnal együtt.

Alaposan kidagasztjuk.

Meleg helyen, konyharuhával letakarva kb 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.

A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületre borítjuk, 10 egyenlő részre osztjuk.

Gombócokat formázunk, majd egyenként ovális lappá nyújtjuk. Ezek kb. 10*15-20 cm nagyságúak, majd a hosszabbik oldaláról feltekerjük, mint a bejglit. A hajtás szélét a stangli oldalához csípjük, ezt a részt alulra fordítjuk. A két végét kicsit összenyomjuk.

Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk, távolabb egymástól, mert még nőni fognak.

A stangli forma kialakításáért a tészták tetejét kicsit lelapítjuk, a végeket kicsit csúcsosítjuk.

Hagyjuk 45 percet kelni.

Egy egész tojást felverünk, lekenjük a stanglikat, majd megszórjuk reszelt sajttal.

200 fokra előmelegített sütőben kb 15 perc alatt barnára sütjük.