Csíkos szelet

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
10 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább

Hozzávalók kb. 30 szelethez:

Diós tésztához:

  • 5 ek liszt
  • 5 ek porcukor
  • 5 ek darált dió
  • csipet só
  • fél citrom reszelt héja
  • 1 mk szódabikarbóna
  • 1 tojás
  • 1 – 2 ek tejföl (amennyiben szükséges)

Mákos tésztához:

  • 5 ek liszt
  • 5 ek porcukor
    5 ek darált mák
  • csipet só
  • fél citrom reszelt héja
  • 1 mk szódabikarbóna
  • 1 tojás
  • 1- 2 ek tejföl (amennyiben szükséges)

Kakaós tésztához:

  • 5 ek liszt
  • 5 ek porcukor
  • csipet só
  • 1 mk szódabikarbóna
  • 3 ek kakaópor
  • 1 tojás
  • 1 – 2 ek tejföl (amennyiben szükséges)

Krémhez:

  • 1 l tej
  • 8 ek búzadara
  • 20 dkg margarin
  • 18 dkg porcukor
  • 1 cs vaníliás cukor
  • csipet só

Tetejére:

  • 15 dkg étcsokoládé
  • 1 ek étolaj

Elkészítése:

A krémet készítjük el először.

A tejben megfőzzük a darát egy csipet só kíséretében, majd celofánnal lefedve hagyjuk kihűlni.

A margarint is kitesszük a pultra, hogy egy hőmérsékletű legyen a tejbegrízzel.

A tészták hozzávalóit alaposan összegyúrjuk. Mindegyik tésztáét külön, külön.

Amennyiben túl keménynek érezzük a tésztát, tejfölt adjunk hozzá.

Ne ragadjon semmiképpen.

Zacskóba téve tegyünk kb. fél órára hűtőbe.

Lisztezett felületen kb. 25×35 cm nagyságú lapokra nyújtjuk és sütőpapírral fedett lemezen 180 fokra előmelegített sütőben kb. 10-12 perc alatt megsütjük őket.

Ez idő alatt kihűlt a krém is. A margarint a porcukorral habosra keverjük, majd a kikevert grízzel összeforgatjuk.

A tésztalapokat tetszőleges sorrendben megtöltjük a krémmel, majd egy éjszakára hűtőbe tesszük.

Másnap vízgőz felett összeolvasztjuk a csokoládét az olajjal, majd bevonjuk a sütemény tetejét.

Hosszúkás szeletekre vágva kínáljuk.