Töltött káposzta a sütőből

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
120 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább

Hozzávalók:
A töltelékhez:

  • 1 kg darált hús (akár baromfi is lehet)
  • bors vagy borsikafű
  • pirospaprika
  • fokhagyma
  • 1 fej vöröshagyma
  • 30 dkg barna rizs vagy hajdina

Továbbá:

  • 1 fej savanyú káposzta
  • 1 kg savanyú apró káposzta
  • pirospaprika
  • tejföl
  • füstölt kolbász (el is maradhat)

Elkészítése:

Megmossuk a rizst/hajdinát, majd hozzáadjuk a töltelék összes hozzávalóját és összegyúrjuk.

A lefejtett levelekbe göngyöljük a tölteléket.

A megmaradt káposztaleveleket (ha van) feldaraboljuk és egy magas falú tepsi aljára halmozzuk, a füstölt kolbásszal együtt. Erre rakjuk a megtöltött káposztákat, a maradék savanyú apró káposztával betakarjuk, majd felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje. A tetejére szórjuk a pirospaprikát is. Rátesszük a tepsi fedelét vagy alufóliával letakarjuk és betoljuk az előmelegített sütőbe.

Érdemes közepes hőfokot választani kb 160 fokot és kb másfél óra alatt készre főzzük. Érdemes egyszer-kétszer ránézni, mert elképzelhető, hogy a vizet pótolni kell. Van, aki tesz rá rántást, én anélkül készítem.

Tejföllel tálaljuk.