Török húsos batyu

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
5 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:
Tészta:

  • 1 bögre finomliszt (kb 20 dkg)
  • 1/4-ed kiskanál só
  • 1 evőkanál olaj
  • 1 kiskanál cukor
  • 1 dkg élesztő
  • kb 1/4 bögre langyos tej

Töltelék:

  • 30 dkg darált sertés hús
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • olaj
  • ízlés szerint só, őrölt fekete bors, őrölt kömény, cayen bors
  • 1 kicsi zöld chili paprika vagy chilikrém
  • reszelt sajt

Kenéshez:

  • 1 felvert tojás

Elkészítése:

A tészta hozzávalóiból annyi tejjel tésztát gyúrunk, hogy ne ragadjon, de könnyen formázható legyen, majd letakarva kelesztjük.

A töltelékhez az olajat felhevítjük, majd a vöröshagymát elkezdjük dinsztelni rajta. Félidőben hozzáadjuk a fokhagymát, majd kevés idő múlva a húst is rádobjuk. Fehéredésig pirítjuk, közben pedig hozzáadjuk a fűszereket is.

Addig pirítjuk, amíg zsírjára nem sül. Az elkészült tölteléket kihűtjük.

A megkelt tésztát 5 részre osztjuk. A tésztákat egyenként, jól lisztezett felületen jó vékonyra nyújtjuk, kb lapos tányér nagyságúra.

A tészta közepére tesszük a töltelék 1/5-ét, majd reszelt sajtot szórunk rá. Ráncosan összeszedjük a tésztát a kezünkben, majd megcsavarjuk és visszahajtjuk a felesleget. Eligazítjuk és tepsire tesszük.

Amikor mind elkészült, akkor felvert tojással lekenjük. 180 fokos sütőben kb 30 perc alatt szép pirosra sütjük.